Sådan kommer du i gang med akvarium derhjemme

Drømmer du om at anskaffe dig dit helt eget akvarium? For mange børn og barnlige sjæle er den lille verden indeni akvariet et spændende sted at studere, og man oplever ofte folk falde i staver over det rolige økosystem af fisk, maller, bobler og planter, der udfolder sig i hjemmeakvarier i restauranter, stuer og institutioner rundt omkring. Det kræver dog sin forberedelse at skabe de optimale forhold for den type fisk, du måtte være interesseret i, og derfor er det vigtigt at sætte sig godt ind i tingene inden du går i gang. Her finder du en hurtig guide til, hvordan du bedst kommer i gang med dot helt eget akvarium.

Valg af fiskearter og akvariumstype

Akvariefisk lyder måske som et nemt kæledyr. De passer sig selv, skal ikke luftes og er altid lige ved hånden. For at dine fisk skal trives og få et godt og sundt liv, kræver det dog en del vedligeholdelse og en indretning af akvariet, der matcher fiskenes naturlige levesteder. Men hvor skal du starte?

For det første må du se på, hvilke fiskearter du ønsker at holde. Gør din research, og bliv bekendt med fiskenes behov. Du kan vælge at lave et selskabsakvarium, et cichlideakvarium, et artsakvarium, et nanoakvarium, et saltvandsakvarium, eller et biotopakvarium. Det anbefales at starte med de førstnævnte. Det er særligt en god ide at starte med hårdføre fiskearter, som ikke nemt lader sig slå ud af ubalancer i vandmiljøet, før du har lært rutinerne bedre at kende. Fiskearter, der spiser alger, er en god idé, da de vil bidrage til at holde algebestanden nede i akvariet på naturlig vis. Sørg for kun at vælge fisk, der ser sunde ud og ikke har skader på finder o.lign.

Sådan indretter du bedst dit akvarium

Herefter skal du vælge hvilken størrelse, du ønsker akvariet i. Du skal finde det rette bundlag – ønsker du f.eks. beplantning? – du skal finde pumpe, belysning, varmelegeme, foder, samt vælge den bedst mulige placering for akvariet. Hvor mange planter ønsker du, og hvor mange gemmesteder og hvilken udsmykning?

Når du har anskaffet dig alle dine dele og har et færdigt akvarium, anbefales det at lade akvariet stå i 2-3 uger, for at vandmiljøet kan etablere sin naturlige balance. Undersøg hvor ofte vandet skal skiftes i starten, da det ofte vil tage tid for de rette bakterier at udvikle sig.

 

Hos www.dyrecenter.dk kan du finde dit første akvarie startsæt og komme på rette vej fra start.