Moderne behandling af åreknuder

Generelt er åreknuder synlige, snoede og udvidede vener på benene lige under huden på ca. 3-4 mm i diameter. Forandringerne kan egentlig være en sygdom i sig selv og benævnes dermed som primær åreknudesygdom. Sekundære åreknuder er imidlertid et symptom efter f.eks. blodprop i det dybe venesystem (dyb vene trombose). Dog kan det også være en bivirking efter sjældne medfødte venesygdomme enten pga. manglende udvikling af klapper eller manglende dybe vener. Primære åreknuder er mindst 50 gange hyppigere end sekundære åreknuder. Dog er det meget vigtigt at kende forskel på de to lidelser, idet sekundære åreknuder ikke skal/må fjernes.

Venernes funktion er, at lede blodet tilbage til hjertet. Dette sker ved, at venepumpen sender blodet i opadgående retning, idet læggens og fodens muskler aktiveres, når man går. Men når man ikke bruger disse muskler, forhindrer venernes klapper blodet i at løbe baglæns og ned i benet igen. Hvis disse klapper ikke fungerer, stiger trykket i venerne, der derefter udvides og kan omdannes til åreknuder.

Primære åreknuder er hovedsageligt arveligt betingede. Årsagen kendes ikke med sikkerhed, men klapperne går til grunde (degenererer).Primære åreknuder rammer 15-30 procent af den voksne befolkning, lidt hyppigere kvinder og forværres under graviditet. Sygdommen viser sig sjældent for mennesker der er under 20 år. Nogle gange debuterer sygdommen under graviditeten, men åreknuderne ville dog alligevel være kommet på et senere tidspunkt. Sygdommen, der hovedsageligt medfører kosmetiske gener og optræder hyppigere, jo ældre man bliver. Ikke mindst er det vigtigt at huske på, at overvægt forværrer sygdommen markant.

Sekundære åreknuder ses oftest efter tilstande med blodprop i benet (dyb venetrombose), der tit udvikler åreknuder efter nogle år. Det skyldes, at veneklapperne i de dybe årer er ødelagt, efter at blodproppen er blevet opløst, eller hvis den dybe vene forbliver lukket, hvis blodproppen ikke opløses. I begge tilfælde stiger blodtrykket i venerne i benet. Det forhindrer derved den bedst mulige udveksling af nærings- og affaldsstoffer i blodkarrene, hvilket blandt andet nedsætter mulighederne for sårheling. På grund af tyngdekraften er det huden omkring anklerne, hvilken er den del der er mest udsat for sårdannelse.

Hvis ens åreknuder ikke behandles, bliver de oftest værre med årene. Dermed er det vigtigt at anbefale behandling, hvis der er tale om:

  • Væsentlige kosmetiske gener – udseendes mæssigt, har folk en tendes til at få åreknuder fjernet, da de ofte ikke er et charmerede syn og dermed kommer i vejen for at få optimal selvtillid.
  • Hudforandringer
  • Sårdannelse
  • Tendens til hævelse af anklerne
  • Megen uro eller kramper i benene

 

BEHANDLING

Generelt er der mange behandlinger for åreknuder, hvilket går ud på at fjerne eller ødelægge de dårligt fungerende blodårer. Der findes mange andre velfungerende vener i benet, så de syge vener kan undværes.

Åreknuder kan behandles med operation, ultralydsvejledt skum, indvendig laser, Vnus Closure, eller en kombination heraf. Ved samtlige former for behandling lægges der vægt på at fjerne alle de synlige åreknuder samt årsagen til dem. Efterfølgende kan man behandle eventuelle små karsprængninger med mikroinjektioner.

Hos Varix er det muligt, at få top kvalitet af behandling af åreknuder. Som før nævnt understreges vigtigheden af fjernelsen af åreknuder, hvilket gør det vigtigt at ty til de bedst mulige metoder. Det er så her Varix kommer ind som de bedste til at behandle, inde for deres område. Her gør de brug af de bedste og mest succesrige metoder, så kunderne får optimal tilfredshed ud af behandlingen. Dette er dermed grunden til at vælge Varix. Varix tilbyder kunderne et bredt udvalg af behandlinger, som er meget mere værd at overveje:

Laser bare fiber
Som er en meget effektiv og skånsom laser behandling med dokumenteret effektivitet og sikkerhed. Den syge blodåre fjernes med varme gennem laser fiberen der føres ind i venen gennem en kanyle. Erstatter traditionel lyskeoperation og stripping (udtrækning af venen).  Foretages på klinikken i Næstved

Laser Radial 1470
Hvilket er den ultimative laser behandling med dokumenteret effektivitet og sikkerhed. Minimale gener bagefter som gør det muligt at genoptage normale aktiviteter samme dag. Foretages i Næstved og København.

Radiofrekvens ClosureFast®
Som er meget skånsom og effektiv behandling med dokumenteret effektivitet og sikkerhed. Som ved laser Radial kan normale aktiviteter genoptages samme dag. Foretages på klinikkerne i København, Odense, Århus og Aalborg.