Sådan laver man strikkegarn af uld fra får

Hvis du bor på en bondegår og har masser af får, så kan du producere dit eget garn af fårenes uld. Faktisk behøver du ikke mange får for at kunne producere uld. Garnet kan bruges til at strikke eller hækle, eller du kan sælge det, hvis du ikke selv får det brugt.

Klip fåret

Om sommeren kan du klippe dine får, så de kan få lidt luft i sommervarmen, og du kan bruge ulden. Ulden isolerer og beskytter mod kulde, så klip ikke fårene om efteråret eller vinteren. Hvis du ikke klipper fårene om sommeren, skal de nok selv sørge for at komme af med den overskydende uld ved at gnide sig mod blandt andet træer.

Klipningen skal foregå med en speciel fårklipper, som er designet til at barbere ulden af får. Du kan få en professionel klipper til det, eller du kan gøre det selv – men sørg for at gøre det rigtigt og ordentligt.

Send ulden til garnproduktion

Hvis du ikke selv ligger inde med alt produktionsudstyret til at spinde garn af uld, så kan du sende ulden til et spinderi, der kan spinde for dig. Der er flere spinderier rundt om i landet, der specialiserer sig i at spinde uld til private. Det tager cirka en uge fra start til slut.

Processen

Først bliver ulden sorteret og derefter vaskes den i store kar. Når ulden er tørret, bliver den ”wulfet”, altså skåret i mindre stykker i en maskine. Skal garnet farves, gøres det umiddelbart efter, medmindre man ønsker naturfarvet garn, der er garn, der ikke er blevet farvet. Dernæst kartes ulden i en stor maskine, og til sidst skal den spindes på en spindemaskine, der gør ulden til en entrådet garn i ønsket tykkelse, der kan bruges til at strikke med.